Szkolenia BHP

    Ochrona przeciwpożarowa

        HACCP - SZCZECIN, WARSZAWA, GORZÓW WLKP. STARGARD SZCZ. KOSZALIN, KOŁOBRZEG

           Kompleksowa obsługa firm

               Outsourcing BHP

Start Haccp SzczecinOferta Szczecin Bhp HACCP
HACCP Szczecin

Usługi HACCP w gastronomii i punktach sprzedaży produktów spożywczych (doradztwo, wdrożenie, szkolenia)


Firma nasza ma na celu pomagać przedsiębiorstwom we wdrażaniu systemu bezpiecznego zarządzania żywnością. Zależy nam na Państwa zadowoleniu a co za tym idzie na stałej współpracy z zainteresowanymi naszymi usługami. Posiadamy kompetentnych i doświadczonych konsultantów specjalizujących się we wdrażaniu systemu HACCP w gastronomii i punktach spożywczych.

GDZIE DZIAŁAMY?

Obecnie nasza firma działa prowadzi działalność HACCP na terenie miast: SZCZECIN, STARGARD SZCZECIŃSKI, GORZÓW WIELKOPOLSKI, KOSZALIN, KOŁBRZEG, WARSZAMA.

W przypadku pytań prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy.

Co to jest HACCP?


HACCP - (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli, to system który ma na celu zapewnienie czystości higienicznej i bezpieczeństwa produktów spożywczych .

HACCP SZCZECIN jest wykorzystywany w firmach produkujących i handlujących produktami spożywczymi, gdzie istotnym elementem jest higiena produkcji i higiena żywności, w ramach GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna).
Przed wprowadzeniem w zakładzie systemu HACCP należy wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP - Good Manufacturing Practice) oraz zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP - Good Hygiene Practice), które mają na celu stworzenie warunków do wytworzenia żywności bezpiecznej pod względem higienicznym. Dotyczą one m.in. pomieszczeń, maszyn i urządzeń, usuwania odpadów, mycia, zaopatrzenia w wodę, pozyskiwania surowców, higieny osobistej i szkolenia personelu. Właśnie wdrażanie zasad GMP/GHP może w niektórych firmach wiązać się z koniecznością ponoszenia wydatków, np. na przebudowę pomieszczeń lub wymianę wyposażenia zakładu. W firmie, która funkcjonuje w pełnej zgodności z zasadami GMP/GHP, wdrażanie systemu HACCP nie powinno powodować nadmiernych kosztów (mogą one być związane ze szkoleniem personelu lub zakupem urządzeń pomiarowych).

HACCP to systemowe postępowanie mające za zadanie identyfikowanie i szacowanieskali zagrożeńbezpieczeństwa żywności z punktu widzeniajej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.


KrÓtka historia HACCP


System ten został opracowany w latach 50, XX wieku w Stanach Zjednoczonych na zlecenie NASA. Przedmiotem było stworzenie systemowych gwarancji uzyskania żywności bezpiecznej zdrowotnie dla astronautów.
W Polsce obowiązek wdrażania systemu HACCP początkowo dotyczył tylko zakładów produkujących wody mineralne oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Obowiązek wdrożenia HACCP we wszystkich firmach sektora spożywczego został wprowadzony wraz z wejściem do Unii Europejskiej w dniu 1 maja 2004.

 

System HACCP opiera się na 7 zasadach Codex Alimentarius (Kodeks żywnościowy):

  1. Przeprowadzenie analizy zagrożeń.
  2. Określenie krytycznych punktów kontroli (CCP to Krytyczny Punkt Kontroli- punkt, procedura lub etap procesu w których kontrola może by stosowana i jest niezbędna dla zapobiegania lub eliminowania zagrożenia, względnie redukowania go do akceptowalnego poziomu).
  3. Ustalenie granic krytycznych, które musza być przestrzegane , aby CCP znajdowały się pod kontrolą
  4. Opracowanie systemu monitorowania CCP.
  5. Ustalenie działań korygujących ( muszą być one podjęte, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie założonych parametrów kontrolnych w CCP).
  6. Ustalenie procedur weryfikacyjnych (potwierdzają skuteczność systemu),ustalenie postepowania sprawdzającego , czy system HACCP działa prawidłowo.
  7. Prowadzenie dokumentacji systemu HACCP ( tworzona dokumentacja powinna zawierać wszystkie procedury i zapisy według podanych zasad, uwzględniając element ich stosowania).

Poniżej przedstawiamy elementy współpracy :

  1. Przeprowadzenie audytu wstępnego, który ma na celu zbadanie aktualnej sytuacji Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP. Po przeprowadzeniu audytu opracujemy harmonogram prac.
  2. W oparciu o audyt przeprowadzimy wszelkie działania umożliwiające rozpoczęcie wdrażania systemu HACCP.
  3. Szkolenie kierownictwa oraz pracowników firmy
    -szkolenie uświadamiające dla kierownictwa i pracowników w zakresie HACCP(do 2 godzin)
    -szkolenie dla zespołu ,który będzie prowadził zapisy HACCP
  4. Przygotujemy całość dokumentacji wymaganej przez organy kontroli

Nasze działania przy opracowaniu planu HACCP


Etap 1 Przeprowadzenie auditu wstępnego, który ma na celu zbadanie aktualnej sytuacji Państwa firmy
W kontekście wymagań systemu HACCP. Ocena rzeczywistego stanu higieniczno - sanitarnego zakładu Z punktu widzenia GHP I GMP. Określenie wszelkich niezgodności w odniesieniu do prawa polskiego, europejskiego oraz Codex Allimentarius . Po przeprowadzeniu wstępnej oceny opracowanie harmonogramu prac.

Etap 2 Opracowanie księgi GHP/GMP, co jest punktem wyjściowym do wdrażania systemu Haccp.

Etap 3 Przygotowanie do właściwego wdrażania systemu HACCP poprzez przygotowanie dokumentacji będącej elementem planu HACCP w tym Księgi HACCP, procedur oraz instrukcji.

Etap 4 Opracowanie planu HACCP w skład którego wchodzi:

  • przeprowadzenie analizy zagrożeń
  • identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
  • określenie działań korygujących
  • określenie limitów krytycznych CCP
  • określenie systemu monitorowania CCP
  • określenie działań prewencyjnych


Etap 5 Przeprowadzenie audytu końcowego, podsumowującego wdrożenie systemu HACCP. Wdrożenie

Wdrożenie i utrzymanie HACCP daje pełną gwarancję bezpieczeństwa żywności dla pracowników, pracodawcy , a co najważniejsze dla klientów .Wewnątrz przedsiębiorstwa system ten umożliwia czytelny przegląd procedur związanych z produkcją oraz jasno określa odpowiedzialność za dane procesy w łańcuchu przygotowywanych produktów. Dzięki temu zmniejsza się koszty związane z błędami.

HACCP w Polsce- wymogi prawne


Na skutek przystąpienia Polski do Unii Europejskiej prawo musiało zostać przystosowane do obowiązujących w niej standardów. Ogólne zasady GMP/GHP w produkcji żywności obowiązujące w Unii Europejskiej zawarte są w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dn. 29.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dyrektywa ta nakłada obowiązek wprowadzenie HACCP we wszystkich firmach zajmujących się produkcją, dystrybucja, magazynowaniem, i dostarczaniem konsumentom żywności(wyłączając produkcję rolniczą).

Szkolenia HACCP SZCZECIN


Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich firm zajmujących się produkcja, przetwarzaniem, dystrybucja i magazynowaniem żywności, a także dla producentów żywności , detergentów, opakowań , które maja kontakt z produktami spożywczymi.
Szkolenie ma na celu zdobycie wiedzy z zakresu Systemu Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności. Program szkolenia dotyczy zapoznania uczestników z fachowa terminologia i wymaganiami prawnymi z zakresu GHP, GMP i systemu HACCP.
Szkolenie zakończone jest wydaniem imiennych zaświadczeń , które potwierdzają uczestnictwo w szkoleniu .

 

Kontakt z nami

BHP w Szczecin

Katarzyna Kowalewska
ul. Młodzieży Polskiej 18/8
70-774 Szczecin
tel: 604 756 317
email:kowalewskakatarzyna@interia.pl
www.bhp-szczecin.com.pl

BHP Szczecin