ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI

DLA PIEKARNI , CUKIERNI, FIRM CATERINGOWYCH I INNYCH PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI OBJĘTYCH WYMOGAMI ROZPORZĄDZENIA WE 1169/2011

ETYKIETY/ALERGENY/WARTOŚCI ODŻYWCZE

Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

INFORMACJE O ALERGENACH

Od 13 grudnia 2014 r. na etykietach żywności zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nazwa alergenu będzie musiała być podkreślona lub wytłuszczona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego. Wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji znajdują się w załączniku II do Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Od 13 grudnia 2016 r. obowiązkowym jest podawanie na opakowaniach informacji o wartości odżywczej. Informacja umieszczona na opakowaniach jednostkowych musi obejmować wartość energetyczną oraz wartości odżywcze: ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Można również uzupełnić etykiety informacją o ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika, witamin i składników mineralnych. Nie jest to jednak obowiązkiem tylko wolą producenta żywności aby przekazać konsumentowi całkowitą informację na temat produktu, którego wyróżnia jakiś znaczący dla zdrowia składnik.

WIELKOŚĆ CZCIONKI

Istotną zmianą w stosunku do aktualnie obowiązujących przepisów jest wskazanie w Rozporządzeniu WE nr 1169/2011 minimalnej wysokości czcionki, jaką mają być podawane na etykietach informacje obowiązkowe. Dzięki temu zapewniona będzie większa czytelność etykiet dla każdego konsumenta.

NOWE ELEMENTY NAZWY

Rozporządzenie nr 1169/2011 określa możliwe warianty nazw wyrobu gotowego, tj.: „nazwę przewidzianą w przepisach”, „nazwę zwyczajową” i „nazwę opisową”.

OFERUJEMY PAŃSTWU:

  • Doradztwo i opracowanie KART MENU wg wymagań Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nadzorowane przez Sanepid i PIH.
  • Opracowanie specyfikacji wyrobu gotowego wg wymagań Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nadzorowane przez Sanepid i PIH.
  • Opracowanie prawidłowych etykiet dla produktów gotowych wg wymagań Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nadzorowane przez Sanepid i PIH.
  • Opracowanie wartości odżywczych dla produktów gotowych wg wymagań Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nadzorowane przez Sanepid i PIH.
  • Opracowanie alergenów dla produktów gotowych wg wymagań Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nadzorowane przez Sanepid i PIH.
  • Graficzne opracowanie etykiet wg Rozporządzenia WE 1169/2011

Kontakt z nami

BHP w Szczecin

P.H.U. KOWALEWSKA
KATARZYNA KOWALEWSKA
NIP 5991646437
tel: 604 756 317
email:kowalewskakatarzyna@interia.pl
www.bhp-szczecin.com.pl