Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Od 13 grudnia 2014 r. na etykietach żywności zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nazwa alergenu będzie musiała być podkreślona lub wytłuszczona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego. Wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji znajdują się w załączniku II do Rozporządzenia WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Od 13 grudnia 2016 r. obowiązkowym jest podawanie na opakowaniach informacji o wartości odżywczej. Informacja umieszczona na opakowaniach jednostkowych musi obejmować wartość energetyczną oraz wartości odżywcze: ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Można również uzupełnić etykiety informacją o ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika, witamin i składników mineralnych. Nie jest to jednak obowiązkiem tylko wolą producenta żywności aby przekazać konsumentowi całkowitą informację na temat produktu, którego wyróżnia jakiś znaczący dla zdrowia składnik.
Istotną zmianą w stosunku do aktualnie obowiązujących przepisów jest wskazanie w Rozporządzeniu WE nr 1169/2011 minimalnej wysokości czcionki, jaką mają być podawane na etykietach informacje obowiązkowe. Dzięki temu zapewniona będzie większa czytelność etykiet dla każdego konsumenta.
Rozporządzenie nr 1169/2011 określa możliwe warianty nazw wyrobu gotowego, tj.: „nazwę przewidzianą w przepisach”, „nazwę zwyczajową” i „nazwę opisową”.
P.H.U. KOWALEWSKA
KATARZYNA KOWALEWSKA
NIP 5991646437
tel: 604 756 317
email:kowalewskakatarzyna@interia.pl
www.bhp-szczecin.com.pl
tags: BHP Szczecin, szkolenia BHP, Ochrona PPOŻ, HACCPWszelkie prawa zastrzeżone.All Rights Reserved.
2011 © BHP Szczecin Kowalewska Katarzyna. Wszelkie prawa zastrzeżone.All Rights Reserved.